Hoppa till sidans innehåll

Debatt Talangutveckling


Per-Göran Fahlström, Universitetslektor vid Linnéuniversitetet:

"-Det finns inget samband mellan att var bäst när man är 14-15 år och att bli bra som vuxen spelare"

 

Jag skulle med detta inlägg vilja ta upp den risk och den tendens som jag ser i allt fler idrotter – också i badminton (?) nämligen att vi fokuserar på grenspecifik träning och tävlingsresultat alldeles för tidigt.

 

Erfarenheten visar att det är mycket större chans att nå framgång i idrott om man har hållit på med flera idrotter upp till 15-16 års ålder. Så att tidigt smalna av och välja är ingen bra väg till senare framgång. Att hålla på med flera idrotter är bra för att det ger utövarna en chans att finna ”sin” idrott dessutom utvecklas en mängd färdigheter som inte tränas på badmintonpassen men som är bra för den fysiska och motoriska ”verktygslådan”.

 

Trots detta bedriver många unga utövare så många pass i sin idrott att det inte hinner med annat. Jag skulle vilja att svenska badmintontränare/föräldrar inte bara ”accepterar” och tycker det är OK att en kille eller tjejer håller på med ytterligare idrott(er) utan att de faktiskt uppmanar dem att syssla med fler idrotter – det kommer att göra dem till bättre badmintonspelare.

 

Vi ser idag i många idrotter att det tar allt längre tid att nå världselitnivå, beroende på den höga nivån och den mångåriga träning som krävs. Trots detta tycks det pågå en nationell och internationell kapprustning där det gäller att driva fram unga idrottare, genom intensiv träning och tävling.

 

Men det finns inget samband mellan att var bäst när man är 14-15 år och att bli bra som vuxen spelare. Dessutom är det ju så att ju tidigare man väljer ut dessa talanger, desto större chans är det att vman väljer ut dem som är tidigt utvecklade man blandar ihop talang och fysisk mognad.

 

Därför är mästerskap och landslag för U13 och U15, ungdoms-VM/OS etc. ganska oviktiga för långsiktig framgång eftersom de gärna leder till fokus på rankinglistor och resultat i åldrar där de helt saknar betydelse och riskerar att leda till kortsiktig resultatjakt i stället för utvecklande av långsiktiga förmågor.
Men det är min erfarenhet som badmintontränare under nästan 40 år att långsiktigt inriktad träning ofta ger framgångar tidigare än förväntat.

 

Jag har sett U13-spelare som spelar dubbel- och mixed med partners från klubbar i andra landsändor, varför det?! Hur hittar de varandra? För vem är det bra? För tränare och föräldrar som låter tuppkammen växa? Eller för spelarna som aldrig tränar ihop och som kanske skulle utvecklas bättre tillsammans med en träningskompis i hemmaklubben? Jag tror att det finna alldeles för många pokaljägare bland tränare och föräldrar i dagens ungdomsidrott!! Hur ser det ut i badminton!?

 

Idag håller alla idrotter på att utveckla talangtrappor som talar om vad, när och hur mycket man ska träna i olika åldrar. Alla måste följa denna trappa. Det påminner om när man gick till Barnavårdscentralen med sina barn för att (helst) få bekräftat att ”de ligger på kurvan”. Denna kurva har talangutvecklarna sedan förlängt genom talanggrupper, in på idrottsgymnasier och träningscenter!! Den som inte ligger på kurvan riskerar att bedömas som mindre talangfull, mindre intressant och väljas bort. I allt fler idrotter (inte minst i badminton) kan vi se att de flesta landslagsutövarna har gått på idrottsgymnasium, RIG, REG eller idag NIU. Det kan alltså hända att det viktigaste urvalet till morgondagens landslag sker när spelarna är 15 år!! Väljer vi ut rätt spelare dit? Vet vi det? Vilka sorteras bort, varför? Vem är kompetent att göra detta?

 

God talangutveckling är en process som måste anpassas till individen. Det är inte en enda trappa upp på framgångens berg. Det finns många stigar dit upp. En god talangutveckling måste kunna bidra till att utveckla olika talanger hos olika individer och de goda talangutvecklarna måste kunna använda många stigar till toppen. Annars är det risk att vi skapa ett talangprogram som inte passar de bästa talangerna utan att vi väljer ut dem som bäst passar in i programmet! 

 

PG Fahlström

Universiteteslektor

Instutionen för Idrottsvetenskap

Linnéuniversitetet

 

DSC01291_500

Uppdaterad: 19 OKT 2017 14:59 Skribent: Simon Ottosson

Se livesänd Badminton

 

Följ oss i sociala medier 

Facebook logo Instagram


Badminton i media

Aktuell ranking Franklin G Medium

Resultat Serie Tävling Franklin Medium

Tävlingskalender Franklin G Medium

SM 2020 logga hemsidan

 Mindre logga EuroCenter

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link