Hoppa till sidans innehåll

Debatt Internationell Badminton


Internationell badminton med spelaren i focus.

Första inlägget i debatten av PO Nilsson.


På badminton Sweden`s inställda konvent som skulle hållas i samband med Swedish open var ett av ämnena till diskussion ”ska vi samla alla resurser för internationell badminton, från gymnasiet och uppåt på ett ställe?”

 

 Förslaget till diskussion gav mig rysningar. Går det att tolka på något annat sätt än att styrelsen i SBF och ansvariga för NBC arbetar för att flytta riksgymnasiet till Uppsala? Och på så sätt slå sönder den miljö och kultur som under decennier byggts upp i Malmö? Och i Täby för den delen.

 

Är det kanske så att NBC i Uppsala inte utvecklades enligt förhoppningarna och nu måste det till nya grepp för att rädda projektet? Jag tror att vi måste ändra lite grand i tankebanorna. Hade det inte varit bättre att titta på de enskilda spelarnas situation? Hur ser deras vardag ut? Vad behövs för att de ska satsa 10 år av sitt liv i jakten på internationella titlar?

 

För att få till ett bra center är det viktigaste att spelarna trivs. Bra boende, lätt att ta sig till träning och bra mat. Och en anständig ekonomi. Dessa saker måste vara uppfyllda innan man planerar övrig verksamhet.

 

SBF jobbar för att få fram pengar till tränare, FK, hallhyra, bollar, massörer mm men pengar till spelarnas uppehälle? Nä, inte en krona. Spelarna blir då tvungna att ta ströjobb. Många av dessa jobb är på obekväma tider och tar energi från spelaren. Energi som bättre behövdes till träningar och matcher.

Centret i Uppsala har enligt Uppsala kommun en budget på 2,2 miljoner per år. Där kommunen står för 900000 och Fyrisfjädern 1,3 miljoner. Av detta går, om jag har förstått allt rätt, ingenting till spelarna i rena pengar.

 

I stället för att SBF satsar på ett nationellt center borde focus ligga på spelaren och dennes tränare, i sin hemmaklubb. Det finns många duktiga tränare ute i klubbarna. Se till att göra dessa delaktiga i förbundets satsningar. Ställ inte bara krav, utan ge tillbaka i form av resurser och uppskattning. Lägg inte ner tid och pengar på att certifiera träningsmiljöer, det är meningslöst, det enda som betyder något är tränarnas kunskap och engagemang.

 

Det NBC som det fanns en vision om finns inte. Det visar sig nu i efterhand att Uppsala inte blev den magnet för toppspelarna som man hoppats på. Centret skulle dra spelare, stora internationella turneringar, Asiatiska kontakter mm till Uppsala. Av allt detta blev det inget. Rätta mig gärna om jag har fel, men den verksamhet som idag bedrivs på NBC är Fyrisfjäderns klubbträning. Finansierad av Uppsala kommun. Och ingenting annat.

 

P-O Nilsson

BMK Aura

Uppdaterad: 19 OKT 2017 14:59 Skribent: Simon Ottosson

Facebook logo

Twitter logoInstagram

 

 

Streaming av badminton
 

Nyheter om badminton i media

Aktuell ranking Franklin G Medium

Resultat Serie Tävling Franklin Medium

Tävlingskalender Franklin G Medium

Svenska Badmintonfonden Franklin G Medium


Lagom IL-logga

Mindre logga EuroCenter

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Se all info